Pachetul de acasă – împărțit pe zile

Toți știm că pachetul primit de-acasă, plin cu mâncare făcută de mama, îi fix mâna lui Dumnezeu-sfântul pusă în capul studentului înfometat. Și pachetul vine de obicei plin, cu tot ce trebe și nu trebe, mare și greu de-ar putea hrăni un sătuc de somalezi timp de o lună.

Însă nu mâncăm fie-cum din el, nu ne batem joc că doar nu suntem animale. Se mănâncă strategic, pachetul trebuie împărțit cu cap astfel încât la final să fie cât mai puțină mâncare de aruncat. Așadar împărțim mâncarea pe categorii, cronologic.

Ziua 1
Este ziua în care se dau multe telefoane între părinți-student și student-aducător (adică colegu care vine cu mașina), dar rareori vorbesc la telefon părinții cu aducătorul, deci de cele mai multe ori orice întrebare sau confirmare trece prin student. După ce se coboară după pachet, se ia, se duce sus, se desface și se alinează pe masă, pentru a se face inventaru’. În cazul în care cumva lipsește ceva, se face un scandal inimaginabil și inevitabil, pornit de studentul nervos și neîndreptățit prin faptul că lipsesc castraveciorii ori borcanu’ cu vinete.

În prima zi se mănâncă ce-i cald încă. Caldul ăla de la prima tură, nu reîncălzit. Îi un fapt că a doua încălzire nu-i ca prima. Așa că se profită indiscutabil de cea mai caldă mâncare. De cele mai multe ori îs niște sarmale sau niște pireu cu ceva carne.

Zilele 2-3
Pentru că îi musai să existe cel puțin 3 mese pe zi și nu se cuvine să se mănânce același lucru de dimineața până noaptea, se necesită începerea chiftelelor și șnițelelor, împreună cu castraveții murați. Însă astea pot umple numai vreo 2 mese dintr-o zi.Și mai ales că dacă-i de mers în oraș, nu poți mânca chifltele, că pute gura a usturoi – nu se cuvine. Așa că, din păcate, trebuie reîncălzite piroștele sau pireu’ de ieri.

Zilele 4-5
Deja nu mai știi dacă piroștele sau pireu’ sau pastele din frigider mai îs bune. Și ca să nu te riști și să pățăști oarice și să te-apuce oareșce intoxicație alimentară să te apuce cufureala pe la ceva curs. Soluția îi să le mai lași acolo cam o săptămână, poate două, până apare mucegaiul, ca să fim siguri că-s de aruncat.

Iar așa se rămâne cu câteva chifetle și vreo 2 șnițele și probabil ceva cașcaval bonus. ‘samnă că se scot la înaintare borcanele cu zacuscă și slănina noastră cea de toate zilele și se mai trăiește vreo două zile.

Zilele 6-7
Pentru că nu ești singur într-o cameră de cămin sau într-o chirie împărțită, zacusca și slănina nu țin la nesfârșit. Așa că tot ce mai îi de găsit prin frigider și prin cămăruță îs numai potențiale mâncăruri, adică ingrediente.Fiecare, individual, nu-s de mâncat; nici nu-s bune la gust și s-ar și putea să ajungi la spital dacă le mănânci negătite.

Așa că nu prea ai de ales și musai să comanzi o pizză.